Przygotowania do wesela

Wesele najlepiej organizować, z wielu wszystkim chyba znanych przyczyn, w porze letniej. Można je zorganizować w domu lub w restauracji. W tym pierwszym wypadku, co jest oczywiste, trzeba mieć duży dom i wszystko to, co potrzebne jest do wesela (np. nakrycia i sztućce w odpowiedniej ilości oraz odpowiednie umiejętności związane z jego organizacją o przebiegiem). Najlepiej zatem jednak zorganizować wesele w restauracji, która spełniałaby następujące warunki:

Dobrze jest restaurację „przetestować” idąc tam całą rodziną, obserwując wszystko i degustując potrawy planowane na wesele.

Trzeba też z kierownictwem restauracji uzgodnić i potwierdzać wszystkie elementy „gry”, w tym również te związane z savoir vivre, przede wszystkim te podstawowe.

Należy zwrócić szczególną uwagę na: dekorację stołu (czy stołów), by nie było w jej ramach elementów zasłaniających jednym gościom innych (np. wysokich lichtarzy czy wazonów); na to, by były wszystkie nakrycia i sztućce oraz serwetki i to odpowiednio ułożone (należy te elementy brać pod uwagę przy doborze menu); by nie stosowano serwisu amerykańskiego lecz taki, który bardziej odpowiada takiej uroczystości by na stole nie stały żadne butelki, lecz napoje serwowane były w karafkach, dzbankach i przez kelnerów (wina), by kelnerzy w sposób właściwy obsługiwali gości (podawali potrawy i napoje z odpowiedniej strony i w odpowiedni sposób), by wreszcie umieli zachować się w sytuacjach nietypowych (np. gość się zabrudzi, coś upuści itp.); by potrawy nie tylko pięknie wyglądały, ale były również odpowiedniej jakości, ilości i w odpowiedniej temperaturze (by zakąski nie były „przymrożone”, a dania drugie nie były zimne); by nie serwowano herbaty ekspresowej i innej kawy niż z ekspresu ciśnieniowego, by napoje były w odpowiedniej temperaturze (napoje bezalkoholowe chłodne, ale nie zmrożone (zimne napoje to napoje o temperaturze 8-10 stopni), wina czerwone w temperaturze pokojowej (temperatura pokojowa to nie jest temperatura, która panuje w pokoju; to jest 16-18 stopni), a wina białe i szampany w temperaturach dla nich właściwych (podanych najczęściej na butelkach); by napoje alkoholowe serwowano w odpowiedniej kolejności i momentach.

Szanowni Państwo!
Informujemy, że od 01.04.2019 Idea Puzzel Catering Sp.z o.o. jest nowym właścicielem obiektu Dworek Belweder. Wszystkie podpisane już umowy na imprezy okolicznościowe, będą kontynuowane na ustalonych warunkach, ze zmienionym jedynie Wykonawcą usługi. Odpowiednie aneksy do podpisanych już umów, przygotujemy w najbliższym czasie. Nowa marka Dworek Różany Puzzel, rozpocznie oficjalne działanie od 10.05.2019, nazwa Dworek Belweder, pozostaje niezmieniona do końca miesiąca kwietnia.
Dołożymy wszelkich starań, aby Państwa uroczystości były zorganizowane na jak najwyższym poziomie, kontynuując tym samym doskonałą tradycję tego wyjątkowego miejsca.